Organska kozmetika u službi zdravlja i lepote - Akademija za Estetiku i Kozmetiku
Organska kozmetika u službi zdravlja i lepote

Organska kozmetika u službi zdravlja i lepote

Oduvek se znalo da stil života utiče na naše ponašanje, raspoloženje, zdravlje i fizički izgled. Kako živimo u vremenu koje od nas zahteva “dodatno ubrzanje”, savremeni čovek ulaže ozbiljne napore kako bi odgovorio na obaveze koje život pred njega postavlja. Ako ste zaposleni, imate porodicu i žena ste, počinjete da ličite na oktopoda – brige oko kuće, dece i svih njihovih aktivnosti, od vas prave proizvodnu mašinu koja će u jednom momentu, po prirodi stvari, da zataji.

Ni dobri youtube tutorijali koji promovišu zdrav život, ni nova frizura i jaka šminka vam neće pomoći da uspostavite ravnotežu duha i tela, ukoliko se svesno i ciljano ne fokusirate samo na sebe i zahteve koje pred vas stavlja vaše telo.

Ako  na vreme shvatite da niste Zaratustra i ako umete da “povučete ručnu”, na pravom ste putu da se vratite sebi i uspostavite životni balans.

Danas su ta “ispadanja” iz ravnoteže manje – više uobičajena pojava. I to što je uobičajeno ne znači i da je dobro.

Naprotiv.

Velike kozmetičke i prehrambene kompanije su preopoznale značaj organske hrane i organske kozmetike kao vid detoksa svima onima koji “žive ludo i brzo” ali su spremni da uspore.

Da li ste se prepoznali?

I ja isto.

Ajurveda – nega i balans duha i tela

Pri upoznavanju, ljudi posmatraju naše lice, naše držanje, stav, pristupačnost. Fizionomija apsolutno nije važna, ukoliko je naš pogled mio, koža čista i jedra, mladolika. Da bismo proizveli efekat da drugi, nezavisno od naših godina, komentarišu kako izgledamo mladoliko i negovano, važno je da sa negom krenemo na vreme. Još važnije, da se negujemo kvalitetnim preparatima, po mogućstvu, što prirodnijim.

Ukoliko poznajete životne zakonomernosti, granice sopstvenog organizma, SOS signale koje vam telo šalje, odlično! – ovladali ste ajurvedskom filozofijom.

Možda vam sintagma “ajurvedska filozofija” zvuči preozbiljno i nesavladivo – em filozofija:-), em nepoznata reč nekog jezika koji nije srpski:-)…ne brinite, ajurveda je jedina filozofija koja misli na vas i vaše telo i pokušava da vam ukaže na značaj povratka prirodi, povratka sebi.

Suština ajurvedske filozofije leži u verovanju da priroda daje ravnotežu, harmoniju, održivost i vitalnost, a da vezu između ljudskog uma i tela sa  dinamikom prirode narušava stres. Ajurveda nastoji da obnovi i održi tu vezu stvarajući tako ravnotežu i zdravlje.

Ajurveda smatra da prirodom upravljaju tri osnovna principa, koji se nazivaju doše, a reč je o energijama unutar tela.

Kod svakog čoveka prisutne su tri doše: vata doša – kretanje, pita doša – energija, i kapha doša – struktura. Doše su ravnomerno raspoređene, a poremećaj njihovog odnosa prvi je predznak bolesti i narušavanja ravnoteže u sistemu duh/telo.

Prirodom do zdravije kože

Esencijalna ulja su oduvek bila poznata kao sredstva koja vam svojom primenom mogu pomoći na različite načine. Koriste se kao dodatak pri ihnalaciji i tako olakšavaju disanje, u difuzeru kada vam prostoriju ispune mirisima prirode, kao dodatak osnovnom ulju pri masaži, i kao aktivni sastojak kremova, losiona i sl. Naročito je važno da se pri izboru esencijalnih (aromatičnih) ulja, uvek odlučujete za ona 100% prirodna, autohtona ( da su iz zemlje porekla) I od proverenih proizvođača. Pored proizvođača sa dobrim referencama, obratite pažnju i na uvoznike.

U praksi, dobar proizvođač uvek bira najboljeg uvoznika za konkretnu oblast kako bi bio siguran u ekskluzivitet svog brenda.

Kada koristite preparate za koje znate da su 100% prirodni, kada konzumirate hranu koja je organski tretirana, kada odete na jogu ili prepešačite 10 km na čistom vazduhu – intimno osećate kako ste za sebe uradili nešto korisno.

Zato, ne časite časa, nego “prirodu” na sebe i u sebe već od danas!

Koliko puta vam se desilo da pre nego što izađete iz kuće, bacite pogled na sebe u ogledalu, i pomislite :” O Bože, na šta ličim, pa ne mogu ovakva među ljude”?! i onda date sebi  “još jednu šansu” besomučnim popravljenjem rumenila I stavljenjem jačeg karmina?

Ili, da u razgovoru sa drugaricom na njenom licu vidite ispijenost, umor, bledilo, a neprijatno vam je da prokomentarišete, al vam je drugarica bliska, pa vas liši potencijalne neprijatnosti i kaže:” Anksiozna sam danima, loše se osećam, ništa bolje I ne izgledam”.

A svim ženama i onima koje se tako osećaju:-) je pored zadovoljenja onog osnovnog principa “bezbrižne misli I srce na mestu”, važno i da budu negovane i lepe. Samo tada je žena u stanju da svojom lepotom i ličnim zadovoljstvom rastera  sive oblake, baci pogled na ogledalo pre izlaska iz stana i kaže sebi:” Divna si i možeš sve”!

This Post Has 3 Comments

  1. Moram probati! Hvala za ovako sjajnu pricu

  2. Odličan tekst!

  3. Sve je tacno i lepo objasnjeno

Leave a Reply